بیمارستان مادر و کودک شوشتری
اهمیت و نقش مهم تغذیه در پیشگیری از پوکی استخوان
اهمیت و نقش مهم تغذیه در پیشگیری از پوکی استخوان
تغذیه مناسب از دوران کودکی جدی گرفته شود
به گزارش روابط عمومی بیمارستان مادر و کودک شوشتری، کارشناس تغذیه این مرکز با اشاره به اهمیت و نقش مهم تغذیه در پیشگیری از پوکی استخوان گفت: پوکی استخوان اختلالی است که درمان قطعی برای آن وجود ندارد به همین دلیل پیشگیری از بروز آن بسیار آسان تر و باصرفه تر از درمان آن است.
«سارا دستگیر» افزود: یکی از مهمترین عوامل پیشگیری از پوکی استخوان، تغذیه بوده و در این راستا تغذیه مناسب باید از دوران کودکی جدی گرفته شود تا از این راه میزان تراکم توده استخوان افزایش یافته و درصد ابتلا به پوکی استخوان در دوران سالمندی کاهش یابد.
این کارشناس تغذیه ادامه داد: مصرف لبنیات به عنوان منبع اصلی کلسیم در رژیم غذایی روزانه در پیشگیری از پوکی استخوان نقش بسیار مهمی دارد.
وی یادآورشد: کلسیم ماده اصلی استخوان ها بشمار می رود و به همین دلیل مصرف 2 تا سه واحد از لبنیات کم چرب در طی روز توصیه می شود و از اضافه کردن چای، پودر نسکافه و کاکائو و قهوه به شیر خودداری شود، زیرا از جذب کلسیم جلوگیری می کند.
دستگیر افزود: علاوه بر لبنیات، سبزیجات برگ دار سبز رنگ مثل کاهو، کلم و اسفناج، مغزها مثل بادام و فندق، خشکبار مثل برگه زردآلو و حبوبات به ویژه انواع لوبیاها و سویا نیز منابع خوب کلسیم هستند.
وی خاطرنشان کرد: عموم مردم از مصرف چربی ها، روغن ها و قندهای ساده(قند و شکر) به میزان زیاد اجتناب کنند، زیرا موجب افزایش دفع کلسیم از روده ها می شوند.
این مشاور تغذیه ورژیم درمانی ادامه داد: افراد باید مصرف چربی های اشباع مثل روغن های حیوانی، کره، پیه و امعا و احشا (جگر، دل و قلوه، سیرابی) را محدود کرده و از روغن زیتون و کانولا برای پخت و پز و سالاد استفاده کنند.
وی همچنین گفت از مصرف زیاد پروتئین های حیوانی نیز باید اجتناب و از پروتئین های گیاهی بویژه حبوبات در برنامه غذایی استفاده گردد، او افزود به این علت که پروتئین های حیوانی موجب افزایش دفع کلسیم از راه ادرار می شوند.
سارا دستگیر خبر داد که یکی دیگر از عوامل پوکی استخوان مصرف زیاد نمک میباشد.برای پیشگیری از پوکی استخوان بر منع مصرف نوشابه های گازدار تاکید نمود و افزود: به جای آن از دوغ کم نمک و بدون گازاستفاده شود.
وی با بیان اینکه، مصرف بالای نوشابه های گازداربه دلیل داشتن فسفر به مقدار زیاد از جذب کلسیم جلوگیری می کنند افزود: علاوه بر آن از مصرف زیاد نمک نیز باید خودداری شود، زیرا مقدار زیاد آن منجر به دفع کلسیم از راه ادرار می شود.
این کارشناس تغذیه مصرف غذاهای کنسرو شده و آماده مثل سوسیس و کالباس را نیز بدلیل داشتن نمک بالا باید بیش از گذشته محدود شود.
سارا دستگیر ضمن اشاره به فعالیت های بدنی روزانه گفت: فعالیت بدنی روزانه به سلامت استخوان ها کمک زیادی می کند و توصیه می شود پنج روز در هفته و روزانه حداقل 45- 30 دقیقه ورزش سبک مانند پیاده روی سریع انجام شود.
وی همچنین با اشاره به مصرف ویتامین دی (D) گفت: این ویتامین به افزایش جذب کلسیم از پوکی استخوان جلوگیری می کند و دراین میان با قرارگیری روزانه 20- 15 دقیقه در مقابل نورمستقیم خورشید ویتامین مورد نیاز ساخته می شود.
این کارشناس ضمن اشاره به تابش مستقیم نور خورشید به پوست انسان، یادآوری کرد: بر خلاف موارد رایج به این موضوع باید توجه داشت که تابش نور خورشید از پشت شیشه تاثیری ندارد.
دستگیر سویا را یکی از پروتئین های گیاهی معرفی کرد که نقش آن در پیشگیری از پوکی استخوان اثبات شده و توصیه کرد: این ماده غذایی به عنوان بخشی از پروتئین مصرفی در روز به ویژه در دوران یائسگی (به میزان 30 گرم در روز) مصرف شود.
وی در پایان به زنان توصیه کرد: زنان پس از دوران یائسگی باید تحت نظر پزشک باشند تا در صورت نیاز از مکمل های کلسیم و ویتامین D و داروهای مورد نیاز دیگراستفاده کنند و همچنین زیر نظر یک کارشناس تغذیه و رژیم درمانگر از یک برنامه غذایی مناسب خود، پیروی نمایند./ رمضانی
پایان خبر
نظر دهید