بیشتر بدانیم: راحتی در آشپزخانه با رعایت اصول ارگونومی
بیشتر بدانیم: راحتی در آشپزخانه با رعایت اصول ارگونومی
بیشتر بدانیم: راحتی در آشپزخانه با رعایت اصول ارگونومی
ارگونومی چیست؟ ارگونومی در عمل به مفهوم تطابق و سازگاری محیط کار، ابزار کار و شرایط کار با توانایی های جسمی و روانی انسان ها است.
به گزارش روابط عمومی دانشکده بهداشت شیراز، به تازگی طراحان و کارشناسان توجه بیشتری به علم ارگونومی نشان می دهند. توجه آنها به ویژه به محل های پرخطر یک خانه مانند آشپزخانه است که با هدف پیشگیری از صدمات و آسیب های اسکلتی عضلانی و برای افزایش بهره وری، کارایی و ایجاد راحتی با طراحی ارگونومیک، کار در آشپزخانه را برای ما لذت بخش می کند نه دردناک!
نکاتی برای طراحی ارگونومیک آشپزخانه
رعایت مثلث کار در آشپزخانه:
مثلث کار یک مثلث فرضی است که سه راس آن شامل سه منطقه کار اساسی «سینک ظرفشویی»، «اجاق گاز» و «یخچال» است.
در آشپزخانه های کوچک چیدمان این سه عنصر ممکن است به صورت خطی انجام شود. رابطه این سه عنصر در آشپزخانه باید به گونه ای باشد که نه آنقدر فاصله بین آنها زیاد باشد که موجب رفت و آمد طولانی شود و نه آنقدر کم و تنگاتنگ باشد که موجب تداخل و اختلال در مسیر رفت و آمد شود. بهترین شرایط زمانی است که محیط این مثلث بین چهار و نیم تا شش متر باشد.
رعایت اصول چیدمان در کابینت و قفسه ها:
_ سعی کنید ارتفاع سطح میز کارتان را متناسب با ابعاد بدنی خود انتخاب کنید؛ نه آنقدر ارتفاع میز کم باشد که مجبور باشید کمر را خم کنید و نه آنقدر بلند باشد که در حین کار شانه ها بالا آورده شود.
_ آبچکان باید در ارتفاعی نصب شود که مساوی با ارتفاع چشم افراد باشد، در این حالت بالا بردن دست خسته کننده نیست.
_ سعی شود وسایلی که به آن مرتب نیاز است در قفسه هایی چیده شود که در سطح کمر( 70 تا90 سانتی متر) قرار دارند تا لازم نباشد بدن مرتب در شرایط فیزیکی نامناسب قرار گیرد.
_ تجهیزاتی که به ندرت از آن استفاده می کنید را در قفسه های بالاتر که دسترسی به آنها سخت تر است، قرار دهید.
نورپردازی آشپزخانه را با دقت بیشتری انجام دهیم
آشپزخانه باید نور کافی داشته باشد تا هنگام کار دید کافی داشته باشیم و مجبور نباشیم به جلو خم شویم تا بهتر ببینیم. در صورتی که سایه هود و کابینت ها مسیر نور را گرفته و دید را کم می کند، از نورهای موضعی استفاده کنیم.
ابزار دستی ارگونومیک انتخاب کنیم:
ابزار دستی موجود در آشپزخانه اغلب شامل دستگیره و بدنه وسایلی چون رنده، هم زن، انواع چاقو، انواع قاشق، کارد و چنگال، انبر، پارچ و لیوان است. باید سعی شود ابزاری انتخاب کنیم که حالت طبیعی دست را حفظ کند. ابزاری مناسب کار ماست که دسته آن به گونه ای طراحی شده باشد که به جای سطح کوچکی از کف دست، با بخش وسیع تری از آن در تماس بوده و یا نیرو را به ناحیه بین انگشتان شست و سبابه منتقل کند و وضعیت طبیعی دست را حفظ کند./101
«معصومه پرمون» کارشناس ارگونومی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
پایان خبر
نظر دهید